-
Čas přípravy10 min
-
Doba vaření1 hod 30 min
-
Porce6
-
Celkový čas1 hod 40 min
Češi jsou považováni za nejvášnivější houbaře na světě a tento fakt se odráží také v naší kuchyni. Tento recept navíc připravíte z čerstvých i sušených hub.
Vepřové maso na houbách je skvělý a zároveň jednoduchý recept, který potěší všechny milovníky lesních hub. K přípravě tohoto receptu můžete použít vepřovou pečeni, plec, krkovici, kýtu nebo kotletu. Maso můžete připravit v podobě plátků nebo jej nakrájet na menší kusy. Dávám však přednost plátkům, protože na výpeku z masa je vhodné udělat základ omáčky z cibule a hub a maso na malé kousky by se vám špatně lovilo.
Suroviny na vepřové maso na houbách
- 800 g vepřového masa
- 2-3 lžíce sádla
- 1 lžíce (přepuštěného) másla
- 2 cibule
- 300-400 g lesních hub
- 1 lžička drceného kmínu
- 100 ml bílého vína
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 hrnek vody
- sůl & pepř
- čerstvá majoránka na ozdobu
TIP: Do základu můžete přidat 100-200 g anglické slaniny, kterou orestujete společně s cibulí.
VIDEORECEPT
Jak připravit vepřové maso na houbách
- Vepřové maso si nakrájejte na plátky, každý plátek naklepejte, osolte a opepřete. V případě, že budete připravovat vepřové kousky, tak si je pokrájejte na 2-3 cm kostky a rovněž okořeňte. V hlubším hrnci si rozehřejte sádlo nebo olej a na něm plátky na vyšší stupeň z každé strany orestujte dozlatova. Maso se bude zpočátku přichytávat na dno hrnce, ale po pár minutách se samo pustí.
- Opečené plátky kleštěmi vyndejte stranou na talíř a snižte plamen na střední stupeň. Do výpeku přidejte 1 lžíci ghí nebo klasického másla. Na másle orestujte cibule nakrájené na kostičky dozlatova. K orestované cibuli přidejte houby nakrájené na silnější plátky nebo kousky a zaprašte je lžičkou kmínu. Houby podlijte vínem, které nechte odpařit a poté restujte do zhnědnutí.
- Základ zaprašte lžící hladké mouky, promíchejte a poté zalijte hrnkem vody nebo vývaru. Orestované plátky masa přidejte zpět do hrnce, hrnec přiklopte a nechte na mírném ohni dusit do změknutí masa. Během vaření podlévejte podle potřeby. Dusit maso bychom měli zhruba 1 hodinu.
- Ke konci zkontrolujte požadovanou hustotu omáčky, pokud je příliš tekutá, ještě omáčku vařte bez pokličky do zhoustnutí.
- Hotovou omáčku s masem a houbami podávejte k vařené rýži, těstovinám nebo kynutým houskovým knedlíkům. Při podávání ozdobte lístky majoránky.
TIP: Pokud používáte sušené houby, tak použijte 2-3 hrsti, které nejprve namočte v horké vodě. Ve chvíli, kdy máte orestovanou cibuli, zaprašte ji moukou a zalijte houbami i s vodou.
Chutnalo vám vepřové maso na houbách? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Vepřové maso na houbách
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews